Kooperatifleşme şart
Ziraat Mühendisi ve Akçadağ Ziraat Odasında Tarım danışmanlığı
olarak görev Yapan Hasan Avcı, kayısı ürünü fazla olsa bile üreticiye fazla bir
kazanç düşmediğini ileri sürerek; " Yereldeki bütün üreticiler bir an önce
örgütlenmelidirler ve tercih edecekleri biricik örgütlenme modeli de
kooperatifleşmedir. Kooperatifleşme bu kaderi değiştirecek olan biricik
girişimdir" dedi.
Ziraat Mühendisi ve Akçadağ Ziraat Odasında Tarım danışmanlığı
olarak görev Yapan Hasan Avcı, kuru kaysı ile ilgili istatistiksel bilgiler
paylaştı. Avcı Yerelde, kayısı üreticisinin kazancının az olduğunu ifade
ederek, yerelde kayısı üreticilerinin Kooperatifleşmesi gerektiğini söyledi.
Konu ile ilgili Avcı şu açıklamalarda bulundu: "Hepimizin
bildiği gibi kayısı 2014 yılında büyük bir don felaketi yaşadı. Bu don afetiyle
sıfır üretim diyebileceğimiz yüzde 100 e varan oranda bir ürün kaybı oldu. O
yıl kuru kayısı ihracatının tamamen stoklarla yapılacağını içeren ve
dolayısıyla 2014 yılı kuru kayısı ihracatını ikame edecek olan stok miktarını
tarım il müdürlüğü ve kayısı ile ilintili bazı kuruluşların kamuoyuna sunduğu
geçmiş yıllara ait istatistiki verilerin ışığında tespit etmiş ve bu tahmini
rakamın 115 bin ton olduğunu sizlerin bilgisine sunmuştum. Bu rakamdan
hareketle içerisine girdiğimiz 2019 üretim yılına ne kadar stokla gireceğimizi
kolayca tespit edebiliriz.
Ben bunu aşağıda verilecek olan verilerle hazırlanan bir tabloyla
sizlerin bilgisine sunacağım.
Devreden
Üretilen
İhraç Edilen
Artık
Yıl Tahmini
Stok (ton) Kuru kayısı
(ton) Kuru
Kayısı(ton) Stok(ton)
2014
115.000
6.200(Afet Yılı )
79.043
42.157
2015
42.157
69.000
76.414
34.743
2016
34.743
89.000
86.255
37.488
2017
37.488
142.260(Rekor Üretim) 94.874
84.874
2018
126.545
80.812 (Hedef İhracat 100.000
)
65.686
2019
65.686
……...
……….
……….
Kaynak : Tarım ve Orman İl,
MTSO
Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde 2018 yılında 100.000 ton kuru
kayısı ihracatı hedeflenmiştir. Bir önceki yılın üretim ve devreden stok
miktarının toplamından bu miktarın düşülmesiyle de 2019 yılına devrolacak stok
miktarını bulmuş oluruz. Tablodan da gördüğümüz gibi bu miktar 65.686 ton dur.
Hedeflenen ihracat miktarına ulaşılamaması durumunda bu devreden stok miktarı
aynı oranda artacaktır.
Eğer 2019 yılı bol bir üretim yılı olursa çoğunluğu küçük,
dağınık, örgütsüz ve yeterli sermaye ile tarımsal kredi olanaklarından yoksun
olan arz cephesinin asli unsuru olan kayısı üreticileri ürünün fiyatıyla ilgili
büyük sorunları yaşamaya devam edecektir. Bunun karşısında ürünün miktarı ne
olursa olsun son derece örgütlü, yeterli sermaye ve kredi olanaklarına sahip
fırsatçı talep cephesinin unsurları her zaman olduğu gibi yüksek kazançlar elde
edeceklerdir. Her zaman olduğu gibi diyorum: çünkü; her halükarda onlar
kazanıyor. Bunun böyle olduğunu aşağıdaki birkaç yılın üretim, ihracat ve elde
edilen gelir rakamlarıyla rahatlıkla görebiliriz.
Yıl Kuru Kayısı Üretimi(Ton) İhracat
Miktarı(Ton) Kazanılan Deer(Dolar)
2014 6.200(Afet Yılı
)
79.043
348.184.000
2015
69.000
76.414
321.624.000
2016
89.000
86.255
273.421.000
2017 142.260(Rekor
Üretim)
94.874
266.874.000